DOBA UZAVŘENÍ SMLOUVY OPERATIVNÍHO LEASINGU


Doba uzavření smlouvy operativního leasingu

Na jak dlouho lze získat operativní leasing na auto: Minimum je 12 měsíců

Operativní leasing je čím dál oblíbenější cestou k novému vozu. Řidiče láká především rychlé a snadné vyřízení a také to, že vozový park mohou pravidelně obměňovat. V článku shrnujeme, jak se liší operativní leasing od finančního a na jak dlouho lze smlouvu uzavřít.

Auto na operativní leasing bylo dříve výsadou podnikatelů a firem. Dnes si však vůz tzv. na operák může pořídit každý. Jak se liší operativní a finanční leasing a na jak dlouho jej můžete získat?

Nepleťte si finanční a operativní leasing: Rozdíl je v majiteli vozidla

Finanční leasing je vlastně úvěrem na auto, kdy po smluvně stanovenou dobu splácíte kupní cenu vozu a výši úroku. Hradíte veškeré náklady spojené s provozem vozu, avšak vlastníkem se stáváte až po úplném splacení.

Oproti tomu operativní leasing je formou dlouhodobého pronájmu, vlastníkem je leasingová společnost a vy hradíte jen smluvně stanovenou měsíční částku. Většina služeb je zahrnuta v ceně, dle vašich preferencí se lze domluvit na full servisu, kdy leasingová společnost zodpovídá za kompletní pojištění, likvidaci pojistných událostí, pneuservis a další. Po ukončení pronájmu můžete vozidlo odkoupit nebo uzavřít další smlouvu a jezdit vozem zcela novým.

Operativní leasing uzavřete na rok i více

Délku pronájmu si můžete zvolit na 12 až 60 měsíců. Největší zájem je o operativní leasing na 48 měsíců. První splátku hradíte při uzavření smlouvy a poté vždy k 1. dni následujícího měsíce. Spolu se smlouvou obdržíte splátkový kalendář, takže vždy byste měli mít přehled o platbách.

Přesné podmínky pronájmu domluvíte s obchodním zástupcem, který vás zároveň informuje, jak vozidlo užívat a kdy se obrátit na leasingovou společnost. Vyřízení operativního leasingu trvá zpravidla jen několik týdnů a většinu kroků zvládnete online.

Účtování operativního leasingu

Pokud kupujete auto na firmu nebo jste OSVČ, potěší vás, že účetně se jedná o krátkodobý pronájem a pravidelná měsíční splátka je tak plně daňově uznatelná. Co se týče placení silniční daně, tu odvádí osoba zapsaná v technickém průkazu vozidla – čili ve většině případů leasingová společnost, není-li smluvně upraveno jinak.

Ve chvíli, kdy účtujete dle nového standardu IFRS 16, od 1. 1. 2019 máte povinnost vykázat pronajatá aktiva v rozvaze. Pro více podrobností se podívejte na web businessinfo.

Auto na operativní leasing je nejsnazší cestou k pořízení nového vozu

Mezi výhody operativního leasingu patří snadné a rychlé pořízení nového vozu a také to, že vás nezaskočí nenadálé výdaje. Jak jsme uvedli v článku, smlouvy se uzavírají zpravidla na 12 až 60 měsíců a po uplynutí této doby můžete vůz odkoupit nebo uzavřít další smlouvu a získat vůz zcela nový. Podívejte se na nabídku vozů Volkswagen a Škoda na operativní leasing.