KOLIK S OPERATIVNÍM LEASINGEM UŠETŘÍTE OPROTI KLASICKÉMU VLASTNĚNÍ AUTA


Kolik můžete ušetřit při operativním leasingu


Pořízení auta na operativní leasing je nejen snadné a pohodlné, ale navíc dává i finanční smysl a oproti klasickému vlastnění vozu ušetříte. Dokonce se vám může stát, že budete hradit jen náklady přímo spojené s provozem vozu, jako je třeba benzín nebo nafta.

Auto na operativní leasing bylo vždy oblíbeným řešením u firem. S tím, jak se trh otevřel i soukromým osobám, si řada lidí spočítala, že se jedná o výhodnější řešení, než auto vlastnit. Proč konkrétně?

Ušetříte na kupní ceně vozidla

Ceny nových vozů se obvykle pohybují od 400 000 Kč nahoru, a pokud chcete lepší model nebo si připlatit za výbavu, částky začnou lítat. Obrovskou výhodou pořízení auta na operák je, že s touto vstupní investicí si nemusíte dělat starosti – hradíte jen rozdíl pořizovací a zůstatkové ceny, rozpočtený v měsíčních splátkách.

Častým motivem pro klasický nákup je touha auto vlastnit, která však není ekonomicky příliš podložená. Nová auta ztrácejí rychle na hodnotě, některá i dokonce 10 000 Kč měsíčně, a ve chvíli, kdy budete chtít vůz po několika letech prodat, investice se vám ani zdaleka nevrátí.

Řada nákladů je v ceně pronájmu

Dle střízlivých odhadů odborníků se průměrné náklady na roční provoz vozu typu Škoda Octavia pohybují okolo 60 000 Kč. Pokud auto kupujete, ke kupní ceně si každý rok připočtěte tuto částku. S tím, jak auto stárne, náklady na provoz se zvyšují, ale prodejní cena strmě klesá.


vůz na operativní leasing


V případě operativního leasingu je v základní variantě součástí cena pronájmu, havarijní pojištění, servisní a asistenční služby. Zvolit však můžete také nabitější balíček, kdy ve výsledku prakticky hradíte jen náklady na benzín.

Kolik tedy ušetříte

Abychom to shrnuli, s operativní leasingem ušetříte zejména na kupní ceně vozidla a provozních nákladech.

Náklady na klasické vlastnictví:

  • od 400 000 Kč – kupní cena vozidla,
  • od 60 000 Kč/rok – provozní náklady.

Náklady na operativní leasing:

  • měsíční splátka dle aktuálního ceníku,
  • náklady na benzín,
  • další drobné náklady (dle rozsahu služeb ve smlouvě nemusíte hradit).

Když si tyto údaje propočtete, začne dávat smysl si vůz jen pronajímat a zároveň si užívat všechny výhody spojené s klasickým vlastnictvím. Navíc díky konstantní měsíční splátce máte náklady pevně pod kontrolou, takže můžete efektivně plánovat rodinné či osobní finance.