CO KDYŽ SI CHCETE NECHAT AUTO, KTERÉMU KONČÍ OPERATIVNÍ LEASING


Odkup vozu po operativním leasingu

Co dělat, když si chcete nechat auto, kterému končí operativní leasing?

Pokud vám končí operativní leasing a auto je stále ve skvělém stavu, možná uvažujete o jeho koupi. V článku poradíme, jak odkup probíhá, zda může auto koupit i někdo jiný než vy a jaké jsou podmínky. 

S autem jste se sžili, máte s ním řadu vzpomínek a stále šlape jako hodinky. Ne vždy je třeba jezdit zcela novým vozme a některých případech dává smysl takové auto odkoupit. Jak na to?

Vlastníkem vozidla je leasingová společnost

Operativní leasing představuje formu dlouhodobého pronájmu. Vlastníkem vozu je tedy po celou dobu trvání smlouvy leasingová společnost a vy jej pouze užíváte. Jakmile smlouva skončí, vůz vrátíte a pronajímatel jej poskytne dále k prodeji. Vy můžete uzavřít smlouvu novou a jezdit zcela novým vozem. Nebo můžete auto odkoupit.

Leasingová společnost vás sama kontaktuje

Datum předání vozidla se blíží a vy máte zájem auto odkoupit? Jednou z možností je ozvat se leasingové společnost, kde domluvíte všechny detaily v předstihu. Pokud se neozvete sami, z leasingové společnosti vás před ukončením nájmu vždy kontaktují a možnost odkupu sami navrhnou.

Na vůz sice nemáte předkupní práva jako v případě finančního leasingu, přesto vám bude nabídnut, a navíc za výhodných podmínek.

Vůz může koupit i vaše rodina či zaměstnanci

Možná auto nechcete sami pro sebe, ale třeba pro čerstvě plnoleté děti – a vy jim raději než ojetinu pomůžete pořídit vůz, u kterého znáte kompletní servisní historii. Nebo jste podnikatel a víte, že auto by ocenil některý z vašich zaměstnanců. Domluvit se lze i v těchto případech. Vy můžete mezitím uzavřít další smlouvu a jezdit ve zcela novém voze.

Na vůz sice nemáte smluvně stanovená předkupní práva, přesto vás leasingová společnost sama kontaktuje a odkup vozu nabídne, navíc za výhodných podmínek. Této možnosti lze po domluvě využít i v případech, kdy auto odkoupí někdo z rodiny či některý ze zaměstnanců.