ZJISTĚTE, JAK RYCHLE A BEZPROBLÉMOVĚ ROZJET PODNIKÁNÍ V AUTODOPRAVĚ!


operativní leasing pro autodopravce

Autodoprava patří mezi nejrozšířenější obory podnikání. Není se co divit: po přepravních službách je vysoká poptávka a k založení živnosti je třeba splnit jen několik formalit. Přinášíme praktické tipy, jak autodopravní společnost skutečně rozjet.

Začít podnikat v autodopravě je lehčí, než se na první pohled zdá. Zjistěte jak na to! Dokonce ani nemusíte být právnická osoba a vystačíte si s živnostenským oprávněním. Sjednat si operativní leasing na dodávky, užitkové vozy, ale i klasické vozy je v současnosti snadné a rychlé a bezproblémové.

Nejprve si ujasněte předmět podnikání

Autodoprava je vlastně jakákoliv přeprava osob či nákladu. Ještě než do podnikání či živnosti skočíte po hlavě, zkuste se zamyslet, co přesně budete dělat. Dle živnostenského zákona máte 4 možnosti:

  • nákladní vozidla lehčí než 3,5 t k přepravě věcí nebo zvířat,
  • nákladní vozidla nad 3,5 t k přepravě věcí nebo zvířat,
  • osobní vozidla k přepravě maximálně 9 osob včetně řidiče (typicky taxislužba),
  • osobní vozidla k přepravě více než 9 osob včetně řidiče.

Zejména v začátcích si pravděpodobně vystačíte s vozy do 3,5 t nebo osobním autem k přepravě maximálně 9 osob – a proto se budeme těmto kategoriím věnovat i ve zbytku článku.

Co potřebujete k vydání živnostenského oprávnění

K podnikání v autodopravě budete potřebovat takzvanou koncesovanou živnost. U nákladních vozidel do 3,5 t bude váš předmět podnikání silniční motorová doprava nákladní a na úřadě nemusíte dokládat žádné zvláštní doklady. V případě osobních vozidel k přepravě méně než 9 osob vás bude zajímat silniční motorová doprava osobní. Koncese taxikáře se vydává vždy na 5 let.

Podnikat samozřejmě můžete i jako právnická osoba, například jako společnost s ručením omezeným, akciová společnost nebo veřejná obchodní společnost.

Jak ufinancovat rozjezd podnikání

Začátky podnikání můžete financovat z úspor nebo za pomoci bankovního úvěru. Největším, a v počátcích i bolestivým, nákladem je však investice do vozidel. Řada lidí podnikajících v autodopravě proto řeší nákup vozidel za pomoci finančního leasingu. To je výhodné v tom, že splátky putují přímo do nákladů a nevydáte tolik hotovosti najednou.

Nejlepším řešením je pořízení vozů na operativní leasing

Avšak finanční leasing neřeší jeden problém – tedy zůstatkovou hodnotu vozu. Jakmile totiž auto splatíte a přejde do vašeho vlastnictví, zpravidla je natolik opotřebované, že jediným rozumným řešením je prodat ho za cenu, která ani zdaleka nepokryje vaše náklady.

Řešením je proto financování za pomoci operativního leasingu, který má stejné daňové výhody. Za auto platíte pouze pravidelné měsíční splátky, a jakmile smlouva vyprší, vůz vrátíte. Operativní leasing můžete využít jak na klasická auta, například pokud chcete podnikat jako taxikář, tak i na užitkové vozy či dodávky. Stačí si jen vybrat nejvhodnější operativní leasing podle toho, jaké máte podnikatelské plány.